Der ligger flere tusinde års tradition bag væveteknikken, som har været kendt siden oldtiden. Mennesket har, siden vi gik fra pels til klæder, haft brug for at knytte tråde sammen, så vi kunne få lavet sammenhængende stykker stof, der kunne bruges til beklædning.
Sideløbende med denne praktiske tilgang til vævning har arbejdet ved væven også udviklet sig til en kunstart. Og Danmark har haft markante vævekunstnere, hvis værker med jævne mellemrum udstilles.
Inge Bjørn
En af Danmarks fine vævekunstnere er Inge Bjørn, som er født i 1925 og dermed nærmer sig de 100 år. Hun underviste i mange år på Askov Højskole ved Vejen, hvorfra hun drog på foredragsturneer og gennemførte undervisning sideløbende med, at hun udstillede sine værker. Inge Bjørn er kendt for tekstiler med ret mærke, organiske motiver, og hun anvendte håndspundne garner til sine arbejder, der dermed fik et meget autentisk præg.
Inge Bjørn interesserede sig i sin aktive tid også for vævning af tøj til beklædning og skrev blandt andet en bog om udviklingen fra oldtidstøj til nutidstøj. Så Inge Bjørn ville også være interesseret i den praktisk brug af vævet tøj til blandt andet elegante nederdele, som man i dag ikke mindst kan finde på netbutikken NA-KD. Bogen var tænkt som en lille pamplet på nogle få dusin sider men endte med at blive et værk på 450 sider, der grundigt beskæftiger sig med hele processen fra tilblivelsen af garner til vævning af det færdige klæde.
Hun levede i mange år sammen med Pierre Gérard Franceschi, som var en fransk fotograf, der var venner med mange kunstnere, blandt andet Asger Jorn. Han var god til at bruge penge på blandt andet rejser, og efter hans død måtte Inge Bjørn arbejde hårdt for at få styr på økonomien.
Ane Henriksen og Vibeke Lindhardt
To stadig meget aktive vævekunstnere er Vibeke Lindhardt og Ane Henriksen, som laver eksperimenterende kunst med deres væve. De har flere gange udstillet sammen. Ane Henriksens udtryk er store vævninger med motiver, der er fyldt med symbolik, og so nogle bliver beskrevet som visuelt bedrag. Vibeke Lindhardt eksperimenterer med materialer og væver blandt andet med papir og plast, men bruger også traditionelle vævematerialer som hørgarner. Vibeke Lindhardt arbejder desuden med broderi og syarbejder.
Når hun væver, bruger hun sine materialer på nye måder, og man kan næsten sige, at garnerne ændrer karakter, så de fremstår som andre materiale end dem, de i virkeligheden er.