Vil du se eksempler på dansk vævekunst gennem tiden, så kan du blandt andet se eksempler på denne på Designmuseum Danmark, som dog for øjeblikket er lukket midlertidigt på grund af renovering af den ejendom, hvor museet har til huse. Men lukningen får en ende inden for det næste års tid, og dermed kan du igen besøge udstillingerne med dansk vævekunst fra forskellige århundreder.
Designmuseum Danmark ligger i Bredgade i København i en bygning, der tidligere rummede Frederiks Hospital – et hospital for almindelige borgere, og hed indtil 2011 Kunstindustrimuseet.
Har du ikke mulighed for at besøge et museum eller en fysisk udstilling, og du måske heller ikke har rigtig lyst til det i år, hvor vi stadig er underkastet mange restriktioner i forbindelse med coronaudbruddet i 2020, så kan du finde masser af inspiration på blandt andet de sociale medier, hvor en kanal som Pinterest har mange flotte opslagstavler med vævekunst.
Vævningen har udviklet sig fra et håndværk, hvor det gjaldt om at udnytte de ressourcer, der var på en gård i form af hørtaver og fåreuld, til i dag at være et kunsthåndværk, hvor det drejer sig om at skabe smukke mønstre og kreative frembringelser, som så enten kan bruges til beklædning eller dekoration. Den egentlige klædevævning af tøj til brug for fabrikation af brugstøj foregår i dag industrielt – vævning var noget af det første, der blev industrialiseret som del af den industrielle revolution i 1700- og 1800-tallet.
Der findes en del litteratur om vævekunst, som du kan finde inspiration i, hvis du selv har ønsker om at kaste dig over vævekunst som hobby eller levevej. Blandt andet har forfatteren Charlotte Paludan skrevet en bog om dansk vævekunst i det 20. århundrede, som man kan få megen inspiration fra, og også en bog om det, man kalder håndvævning.
God fornøjelse med din udforskning af vævekunsten – der er masser af skønhed og inspiration at hente.