I riddersalen på Christiansborg Slot hænger 17 store vægtæpper, også kaldet gobeliner, som dansk erhvervsliv og en række fonde forærede dronning Margr

I riddersalen på Christiansborg Slot hænger 17 store vægtæpper, også kaldet gobeliner, som dansk erhvervsliv og en række fonde forærede dronning Margrethe i forbindelse med hendes 50 års fødselsdag i 1990. De flotte vægtæpper er en fremstilling af de seneste 1000 års Danmarkshistorie efter tegninger af kunstneren Bjørn Nørgaard. Gobelinerne blev fremstillet af de to franske væverier Manufacture des Gobelins og Manufacture de Beauvais, og processen involverede 30 vævere i ca. 10 år, så gobelinerne blev først hængt op i anledning af majestætens 60 års fødselsdag i år 2000.

Dekorativ og luksuriøs vægudsmykning

Gobeliner er dekorative vægudsmykninger, som typisk har hængt i velstående hjem rundt omkring i Europa. Gobelinerne tager tid at fremstille, og de er dyre at anskaffe sig, så det har primært været vægudmykning for de kongelige og overklassen. I de danske kongeslotte som f.eks. i riddersalen på Rosenborg Slot og Christian VII’s Palæ på Amalienborg hænger der store vægtæpper med historiske og mytologiske motiver.

Gobeliner skildrer 1000 års Danmarkshistorie

Dronning Margrethes gobeliner har motiver fra vikingetiden, middelalderen, reformationen, adelsvælde, enevælde, 1800-tallet og 2.verdenskrig. Derudover er dronningen og prins Henrik også at finde som motiver i fuld figur, som repræsentanter for nutiden. Sønnerne kronprins Frederik og prins Joachim er repræsentanter for fremtiden i gobelinserien. Vægtæpperne har en bred kant, hvorpå der er vævet ansigter af kendte personligheder fra de forskellige tidsperioder. Gobelinerne kom som sagt op at hænge i den nyrestaurerede riddersal på Christiansborg i år 2000, og ved invielsen var det Dronningens ønske, at ejendomsretten til gobelinerne blev overdraget til den danske stat og dermed den danske nation. Der er adgang for offentligheden til riddersalen på Christiansborg, hvor man kan beundre de flotte gobeliner, som dækker ca. 300 m² vægareal.