Vævning er et gammelt kunsthåndværk, som især kvinder har beskæftiget sig meget med. I gamle dage blev der især vævet til husholdningen. Det kunne være tøj, viskestykker, duge, bordløbere og andre tekstiler, som man havde brug for i hverdagen. Vævning blev også brugt til at fremstille vægdekorationer som f.eks. gobeliner, og de blev primært hængt op på kongeslotte og hos fyrster og rige adelige, som gerne ville signalere, at de havde en solid formue. I moderne tid væves der fortsat beklædning og tekstiler, men produktionen er i stor stil outsourcet til f.eks. Indien.

Kurser for nybegyndere og øvede

Hvis du gerne vil lære at væve sådan helt fra bunden af, eller hvis du allerede kender til væveteknikker og ønsker at forbedre dine færdigheder, så kan du tilmelde dig kurser i vævning. Der findes væveskoler mange stedet i Danmark, som tilbyder uddannelse eller kortere kurser i vævning. Højskoler og aftenskoler tilbyder ligeledes korte eller lange kurser i vævning.

Kursus i skaftevævning

Et kursus i skaftevævning findes både for begyndere og øvede. I Norden har der været stor tradition for at anvende skaftevæv, når man skulle frembringe brugstekstiler. Med skaftevæven kan man nemt variere, hvor store eller små tekstilerne skal være, og man kan lave mange forskellige mønstre. Som nybegynder skal du først lære at opsætte væven og lære de mest almindelige bindinger at kende. Kommer du på et kursushold for øvede, vil du lære flere teknikker, og hvis du har særlige ønsker om et bestemt projekt, så kan du få hjælp og vejledning til det.

Kurser i gobelin- og billedvævning

Der udbydes også kurser i gobelinvævning og billedvævning. Gobelinvævning er betegnelsen for klassisk billedvævning, og både gobelinvævning og moderne billedvævning har til formål at fremstille flotte motiver til kunstnerisk vægudsmykning. Tænk blot på Dronning Margrethes smukke gobeliner, som blev skabt af kunstneren Bjørn Nørgaard som en fødselsdagsgave. På disse kurser vil du lære teknikkerne til gobelinvævning eller billedvævning, så du selv kan komme i gang med at væve flotte motiver.

Gør vævning til en levevej

På nogle kurser kan du låne en væv til at begynde med, men på sigt kan du med fordel selv investere i den type væv, du har brug for. Det kan også være, at du med tiden får så megen interesse for vævning, at du beslutter dig for at åbne din egen forretning eller webbutik og sælge dine flotte tekstiler og vægudsmykning. I så fald kan du have brug for et erhvervslån til at starte forretningen op, og her kan du med fordel ansøge om et erhvervslån hos qred.com/dk/, så du kan komme godt i gang.

Skøn hobby

Vævning er en skøn hobby at have, og du kan væve året rundt. Vævning er også en afslappende interesse at have, hvor du nærmest kommer i en slags meditativ tilstand, imens du frembringer flotte tekstiler. Du kan væve alt fra tøj til viskestykker, pudebetræk, duge eller vægudsmykning, og de smukke tekstiler du frembringer, kan du også forære væk som personlige og unikke gaver.