Set fra et miljømæssigt synspunkt er tekstilindustrien fyldt med bad guys, der sviner alt for meget og ødelægger jordkloden. Når man sammenligner bran

Set fra et miljømæssigt synspunkt er tekstilindustrien fyldt med bad guys, der sviner alt for meget og ødelægger jordkloden. Når man sammenligner brancher for at finde ud af, hvem der forurener mest, så er der ingen tvivl om, at tekstilindustrien er en af de allermest forurenende brancher. Designere, som er ansat i virksomheder, vil typisk samarbejde med ledelsen om at udvikle de bedste kollektioner. I de senere år er modevirksomheder blevet mere opmærksomme på, hvordan de også kan tænke hensynet til miljøet og bæredygtighed ind i tekstilproduktionen.

Hvorfor vælge økologisk tøj?

Hvis tøj og boligtekstiler skal være økologiske, er det vigtigt at kunne skaffe økologiske råmaterialer som f.eks. uld, bomuld og hør. Der er især tradition for at sprøjte bomuldsmarker med en række usunde og giftige kemikalier, men hvis man som tekstilfremstillingsvirksomhed er bevidst om at indgå et samarbejde med et økologisk landbrug, kan man undgå dette. Tekstilproducenterne kan også undgå at anvende giftige produkter til f.eks. indfarvning af tøj, og i det hele taget være mere bevidst om at tage hensyn til mennesker og miljø. Det er også bedre for miljøet at producere lokalt i stedet for at få tøjet produceret på en fabrik langt væk for så at få det transporteret til Danmark eller Europa med fly. Et tekstilprodukt behøver ikke at være 100 % bæredygtigt for at kunne få betegnelsen „bæredygtig“. I nogle tilfælde er det en del af produktet som er økologisk.

Kig efter økologiske mærker

Hvis du gerne vil være sikker på, at produktet er 100 % bæredygtigt, findes der forskellige certificeringsmærker, som du kan gå efter for at sikre dig, at produktet lever op til høje standarder og er etisk og moralsk forsvarligt. Kig efter tekstiler, som er certificerede efter GOTS (Global Organic Textile Standard). GOTS stiller høje krav til både dyrkning af økologisk bomuld og produktionsmetoder.

Husk at genbruge tekstiler

Modebranchens reklame- og PR-industri opfordrer os til at købe nyt tøj oftere, end vi har brug for. Vi bruger tøj og boligtekstiler til at markere social status og kommunikere ud til omverdenen, at vi er modebevidste. Men hvis der skal tages hensyn til miljøet, så skal der forbruges mindre. En oplagt måde at tage hensyn til miljøet er købe kvalitetstekstiler, som holder i lang tid, og som kan genbruges. Dermed belastes miljøet i mindre omfang, og flere personer kan få glæde af at bruge tekstilerne. Kvalitetsprodukter koster selvfølgelig også mere, og der må man som forbruger være villig til at betale en højere pris, hvis man ønsker at skåne miljøet.