Tekstiler fremstiller man af to slags råmaterialer: naturfibre eller syntetiske fibre. Naturfibrene kan f.eks. være bomuld, hør, uld eller silke. De syntetiske fibre er kemisk fremstillede, og her anvender man olie og kul sammen med grundstoffer som brint og ilt. Bomuld er især populært at anvende til basistøj og tekstiler til hjemmet som f.eks duge, viskestykker og sengetøj. Uld er dejligt at have på om vinteren, og vil du gerne forkæle din kæreste på valentinsdag, kan du f.eks. købe en eksklusiv trøje, som er fremstillet af cashmere-uld. Lycra bliver ofte anvendt til sportstøj, som skal være elastisk og samtidig sidde tæt til kroppen.

Fåreuld. cashmere og mohair

Fåreuld er et meget anvendt råmateriale til fremstilling af tøj. Fåreuld har den egenskab, at det virker temperaturregulerende, så det beskytter både mod varme og kulde. Uld kan anvendes til både undertøj, bluser, bukser, kjoler, jakker, vanter, huer m.m. Fåreuld til tekstilproduktion kommer bl.a. fra Argentina, Peru, Australien og New Zealand. Fåreuldens kvaliteter afhænger af fåreracen, og her rangerer uld fra Merino-fåret øverst på listen. Det kendetegnende ved marino-uld er, at det er utrolig blødt og lækkert. Cashmere og mohair fra geder er også anvendeligt til tøjproduktion og betragtes som kvalitetsprodukter.

Bomuld

I 1600-tallet kom bomulden til Europa, og bomuld er i dag utrolig populært til tekstilfremstilling. I dag dækker bomuldsdyrkning 5 % af verdens landbrugsareal. Desværre anvendes der en del kemikalier som kunstgødning, pesticider og insekticider til bomuldsdyrknig, som belaster miljøet og er farligt for de ansatte i bomulds-produktionen. Der er kommet mere fokus på dyrkning af økologisk bomuld, som dog indtil videre kun udgør 1 % af den samlede bomuldsproduktion på verdensplan. Den økologiske bomuldsdyrkning foregår på den måde, at man benytter sig af vekseldrift og naturgødning.

Silke

Råmaterialet silke udvindes af silkesommerfuglens kokon. Det er silkelarven, der former tråden som en skal omkring sig. For at få fat på silketråden koger man kokonen, inden sommerfuglelarven har færdigudviklet sig til en sommerfugl. Dermed opløses skallen og limen omkring silketråden, som så kan anvendes i tekstilproduktionen. Silke kan f.ek.s anvendes til fremstilling af silkebluser, tørklæder m.m.

Syntetiske fibre

Syntetiske fibre og kunstfibre begyndte man at anvende i tekstil-produktionen i 1920‘erne. Kunstfibre kan f.eks. være polyester, nylon eller lycra. Polyester kan formes som plader eller fibre og er meget anvendt i tøjproduktion. Nylon er i familie polyamid, der er blevet produceret siden 1935 hos den amerikanske industrigigant DuPont. Lycra er et andet syntetisk materiale, som er meget elastisk og ofte bruges til fremstilling af sportstøj. Lycra blev opfundet i 1959 af en kemiker hos DuPont. Intelligente tekstiler er en ny form for tekstiler, som f.eks. er flammehæmmende, smudsafvisende, selvrensende osv.,og tekstilindustrien forsøger hele tiden at udvikle tekstiler, som har flere brugsegenskaber.